JordanienMellanöstern

Petra – Jordanien

Det är tidig morgonen när vi lämnar Tala Bay för att hämta upp andra turister  på olika hotell runt om i Aqaba. Vi har valt en gruppresa med svensk och engelsktalande guide. Natten har varit orolig när veckans enda oväder passerat med ett rejält åskoväder. När vi vaknar ser det ut att bli en riktigt mulen och regnig dag, typiskt när vi ska besöka den fascinerande staden Petra.

 

Ju längre från Aqaba vi kommer, desto bättre väder. En trafikincident gör att vi blir nästan en timme sena, till sist stannar vi till för en liten rast och vi får äntligen morgonens första rykandes heta och riktigt goda kaffe. 

Dryga tre timmar från Tala Bay kommer vi äntligen fram till den antika staden Petra. Att köra bil direkt från semesterorterna Aqaba och Tala Bay hade förmodligen bara tagit knappa två timmar, men gruppresa är ju gruppresa och då är det bara att gilla läget vilket vi gör snabbt när jag tycker att Apollos reseguide är ordentligt påläst och ger riktigt bra och intressant information tillsammans med en superbra lokal guide.

Väl framme har vi ett spännande  klipp och stenlandskap framför oss. Vi samlar ihop gruppen och ger oss av tillsammans med våra guider. Molnen spricker upp och solen börjar värma oss lite frusna turister när vi promenerar in mot den historiska staden Petra.

Den första delen innan man kommer in i själva klippstaden är verkligen så imponerande att man nästan tror att det är det här som är den stora sevärdheten. Promenaden till fots, häst, åsna eller kamel leder oss in i den smala och häftiga vägen mot “The Treasure” skattkammaren. Efter en knapp kilometer från själva ingången kommer vi fram till Siq som är en smal ravin över en kilometer lång och som kantas av höga klippor med inristningar, urmejslade hålor och gravkammare. Det finns verkligen så mycket intressant att se och det känns bra att ha guiderna med som visar på flera intressanta inristningar och grottor man kanske annars hade missat.

Själva gången är bara fem meter bred och det gäller att hålla undan för hästvagnar som kommer i fullfart genom det trånga passet. Vi har verkligen tur med vädret när morgonens regn har gjort stenarna på vägen in i ravinen lite hal men ganska snart torkar vattnet upp och de varma solstrålar gör att klippväggarna nästan ser levande ut. Det är inte så konstigt att Petra numera ingår i världens sju nya undverk.

 Det finns så mycket att se på den mycket  fascinerande klippvägen ned mot staden Petra.

Petra är den “glömda”, hemliga och mycket gamla jordanska staden, helt uthuggen ur klippor – och portalen till Skattkammaren den främsta klenoden bland stadens många olika sevärdheter. Petra har varit en av del av Unescos världsarvslista sedan 1985 och är Jordaniens största turistattraktion och räknas som ett av världens sju nya underverk sedan 2007. Staden har varit bebodd sedan antiken och var viktig under romarriket med dess handelsvägar mellan Europa och Asien. Staden hade sin höjdpunkt under år noll då det bodde ca 3000 personer i staden.

Staden Petra kallas ibland den glömda staden när området övergavs under 1200/1300-talet och blev återupptäckt av Johann Ludwig Burckhrdt 1812 och då blev staden känd på nytt. Det måste verkligen varit så häftigt att hitta denna så otroligt vackra stad som man inte visste fanns. 

Framme vid Al-Khazne skattkammaren denna så mäktiga uthuggna bergvägg som är naturligtvis en riktigt häftig syn, så vacker, särskilt nu på förmiddagen när solen lyser upp fasaden. Här blir vi förstås kvar en bra stund för att insupa kanske den mest fantastiska syn under alla våra resor hittills.

 

Skattkammaren är den mest kända av alla de många underverk som utgör Petra och man skulle förstås behöva mer en än dag för att utforska allt. I vår gruppresa ingår ett par timmar för egentid och då får vi möjlighet att strosa runt och se mer av de unika boningshusen, gravkammare, den fantastiska lilla kyrkan uppe på höjden med underbar vy över dalen och en hel del annat.


Besöket i den glömda staden Petra är en av mina starkaste upplevelser och ett av de häftigaste ställen jag har varit på,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett + tjugo =